WIST U DAT…

Goed nieuws voor toekomstige huiseigenaren in Wallonië

Deze wijziging komt er dankzij de nieuwe Waalse regering, die de registratierechten drastisch wil verlagen naar Vlaams voorbeeld om de aankoop van vastgoed toegankelijker te maken. Maar wat houdt dit precies in en hoe verhoudt het zich tot de regels in Vlaanderen en Brussel?

 

Verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië

 

België staat bekend om zijn complexe regelgeving, en de aankoop van een woning is daarop geen uitzondering. Elk gewest hanteert eigen regels voor de aankoop van vastgoed, met name op het gebied van registratierechten en energienormen. Laten we deze verschillen eens nader bekijken.

 

Registratierechten in de drie gewesten

 

Vlaanderen: In Vlaanderen zijn de registratierechten de afgelopen twintig jaar verschillende keren aangepast. De huidige tarieven zijn als volgt:3% voor een gezinswoning die je binnen twee jaar zelf gaat bewonen.

 

  • 1% voor woningen die binnen vijf jaar ingrijpend energetisch gerenoveerd worden.
  • 1% voor beschermde monumenten die je zelf gaat opknappen.
  • 12% voor de aankoop van bouwgrond of een tweede woning.
  • Voor bescheiden woningen (onder 220.000 euro of 240.000 euro in bepaalde steden en de Vlaamse Rand) geldt een korting van 2.800 euro.

Brussel: In Brussel lijken de registratierechten op het eerste gezicht hoger, maar er zijn vrijstellingen die dit kunnen compenseren:12,5% is het standaardtarief voor elke woning of bouwgrond.

 

  • Vrijstelling op de eerste 200.000 euro bij de aankoop van je eerste woning, mits deze onder de 600.000 euro blijft en je er minstens vijf jaar gedomicilieerd blijft. Dit kan een besparing opleveren van bijna 22.000 euro.
  • Vrijstelling op de eerste 100.000 euro bij de aankoop van bouwgrond.

Wallonië: Wallonië hanteerde lange tijd een systeem vergelijkbaar met het vroegere Vlaamse groot en klein beschrijf, gebaseerd op het kadastraal inkomen (KI). Dit hield in:

  • 12,5% bij groot beschrijf (KI boven de 745 euro).
  • 6% bij klein beschrijf (KI onder de 745 euro).
  • Extra vrijstellingen voor grote gezinnen of gebieden met hoge vastgoeddruk.

Lagere registratierechten vanaf 2025:

  • Vanaf 1 januari 2025 verandert dit echter drastisch. De registratierechten voor de eerste aankoop van een woning worden verlaagd naar slechts 3%, een aanzienlijke daling ten opzichte van de eerdere 12,5%. Dit gunsttarief geldt echter enkel voor de aankoop van de enige eigen woning. Voor de aankoop van een tweede verblijf of investeringspand blijft het tarief op 12,5% staan. Bovendien zullen de huidige kortingen op de registratierechten, zoals vrijstellingen op de eerste schijven van 40.000 euro, verdwijnen. De wooncheque of chèque habitat, het fiscaal voordeel voor wie leent voor de aankoop van een gezinswoning in Wallonië, wordt ook afgeschaft voor nieuwe leningen vanaf 2025.

Energienormen: Gewestelijke verschillen

Naast registratierechten zijn er ook aanzienlijke verschillen in energienormen tussen de gewesten. Hoewel milieubeleid een mondiale zaak is, bepalen de gewesten in België zelf hun energievoorschriften. Dit betekent dat de eisen waaraan je woning moet voldoen, variëren afhankelijk van waar je je woning bouwt of renoveert.

Conclusie

De aankoop van een woning in België blijft complex door de verschillende regels per gewest. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de lokale wetgeving, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De recente wijziging in Wallonië biedt echter goed nieuws voor wie daar een eerste woning wil kopen, met een significante verlaging van de registratierechten van 12,5% naar 3% (vanaf januari 2024). Dit kan een groot verschil maken in de totale kostprijs van je nieuwe thuis.

Wij bij ABM-Altos kennen de drie gewesten én de bijhorende regelgeving: die expertise delen we graag met onze klanten. Overweeg je een huis over de taalgrens te kopen? Wij staan voor jou klaar met professioneel advies, zodat je maximaal kunt profiteren van de nieuwe voordelen in Wallonië.